IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Милиардерът Айкан ще спасява CIT

Финансовата компания е на ръба на банкрута вече няколко месеца, което заплашва кредитния пазар за дребния бизнес в САЩ

20:00 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Милиардерът Айкан ще спасява CIT

Милиардерът Карл Айкан обяви, че е предложил заем от 6 млрд. долара на закъсалата банка CIT Group. Мотивът за това действие според него е това, че споровете между финансовата институция и големите й кредитори водят до нарушавана на интересите на останалите облигационери.

В писмо до CIT милиардерът е заявил, че закъсалата банка предлага на големите си кредитори възможността да закупят обезпечени заеми за 6 млрд. долара на много по-ниска от справедливата им цена, пише CNBC. Това според Айкан се случва за сметка на хиляди други малки облигационери.

Предложението на Айкан е да отпусне кредит от 6 млрд. долара на CIT. Това щяло да спести поне 150 млн. долара разходи за компанията, които щели да дойдат, ако бъде изпълнено предложението към облигационерите.

Това би позволило на финансовата институция, която е основен кредитор за малкия и среден бизнес в САЩ, да избегне банкрут. Тази опасност тегне над CIT от началото на лятото, тъй като компанията не може да си осигури необходимото финансиране.

Случващото се накара шефовете на CIT да предложат на големите облигационери план за размяна на активи, който да позволи за съкращаване на задълженията с поне 5,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още