IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции с нов връх за 2009 г.

Поскъпването беше водено от Nestle и Fiat

19:12 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции с нов връх за 2009 г.

Европейските пазари се повишиха в понеделник, като паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 1,53 на сто до ниво от 249,34 пункта. Това се превърна в ново най-високо равнище на затваряне за тази година, като предишното беше при 247,28 пункта.

На регионално ниво британският FTSE 100 скочи с 1,7 на сто до 5278 пункта, френският CAC 40 се повиши с 1,69 на сто до 3892 пункта, а немският DAX нарасна с 1,9 на сто до 5853 пункта.

Американската сесия също започна на положителна територия в разгара на отчетния сезон и от двете страни на Океана.

Сред най-поскъпващите позиции на Стария континент се наредиха тези от хранително-вкусовата промишленост, като книжата на Nestle скочиха с над 4%, след като UBS повиши препоръката си за акциите от „неутрална” на „купувай”.

Същата промяна беше оповестена и за позицията на Danone, чиито акции поскъпнаха с 1,44%. Групата ще обяви резултатите си в петък, като очакванията са те да са „изненадващо позитивни”.

С над 3% се повишиха и книжата на Uniliver, отново след променен инвеститорски рейтинг. Финансовите резултати на компанията се очакват на 5 ноевмри, като и на тях се гледа с оптимизъм.

В автомобилния сектор акциите на Fiat поскъпнаха с над 3 на сто. Препоръката за позицията беше подобрена на „купувай” от „задръж” от анализаторите на Deutsche Bank. Причина за промяната е в бразилското производство на фирмата, на което се гледа като особено перспективно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още