IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските фирми остават под заплаха от фалит през следващата година

Сред изложените на опасност от фалит компании са тези, които са собственост на фирми за дялови инвестиции

13:43 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските фирми остават под заплаха от фалит през следващата година

Европейските фирми ще останат под натиск да се преструктурират въпреки започналото възстановяване на икономиката, предупреждават експерти по преструктуриранията, цитирани от Ройтерс.

Проучването сред експертите, проведено от компанията Alix Partners, показва, че над 50 на сто от тях очакват да имат двойно повече работа по преструктурирания на компании през следващата година.

Тази година имаше вълна от фалити заради свитото кредитиране и намаляващото търсене. Сред засегнатите бяха както големи вериги за продажби на дребно като немската Arcandor и британската Woolworths, така и множество компании от сектора на недвижимите имоти и предприемачи.

Според проучването сред изложените на опасност от фалит компании са тези, които са собственост на фирми за дялови инвестиции, тъй като те имат много заеми от времето на кредитния бум.

По-рано този месец от агенцията за кредитен рейтинг Moody’s заявиха, че нивото на просрочени задължения на европейските компании, които имат „junk” рейтинг (присъжда се на високорискови ценни книжа), е нараснало до 9% - доста рязко увеличение спрямо миналата година, макар и по-слабо от първоначалните очаквания.

От Moody’s прогнозират, че това ниво ще достигне връх през четвъртото тримесечие на тази година.

Данни на компанията за консултации на фалирали фирми Tenon показват, че 26 хил. британски компании са банкрутирали миналата година, като от Tenon очакват вълната от фалити да продължи през следващите 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още