IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст от 6,3 на сто в продажбите на нови коли в Европа през септември

В Западна Европа продажбите са били насърчени от правителствените стимули, в страните от бившия соцблок обаче се отчитат спадове

14:39 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст от 6,3 на сто в продажбите на нови коли в Европа през септември

Продажбите на нови коли в Европа са нараснали с 6,3 на сто през септември благодарение на инициативите на правителствата за насърчаване на пазара. За трите тримесечия от началото на годината обаче се отчита спад от 6,6 на сто, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

Пазарът на коли в Западна Европа е нараснал с 9,6 на сто през септември, което е най-големият му скок от 1999 г. В абсолютно изражение обаче продажбите на нови коли през месеца са под нивата от 2002 г.

Общо 1,39 млн. нови коли са продадени през септември в страните от ЕС (без Кипър и Малта) плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Немският пазар е отчел най-силен ръст през септември - с 21 на сто. Силно се е представила и Испания (+18%), където също има правителствена схема за насърчаване на пазара. Големият ръст на испанския пазар се дължи и на сравнението с много слабите продажби през септември 2008.

По-рано този месец от немската автомобилна асоциация VDA обявиха, че се опасяват от срив на търсенето в страната след края на схемата на правителството.

Новите членки на ЕС (присъединилите се през 2004 г. страни плюс България и Румъния) отчитат спад на продажбите на нови коли през септември от 36,4 на сто, като само в Полша и Чехия се наблюдава ръст, съответно от 7,9 на сто и 0,5 на сто.

В България за деветмесечието са продадени близо 53 на сто по-малко нови автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още