IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия продължават да вървят нагоре

Поредицата от добри икономически данни повиши MSCI Asia Pacific до най-високото му ниво от началото на септември 2008 г.

12:26 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Азия продължават да вървят нагоре

Оптимистичните икономически нагласи на инвеститорите повишиха индексите в азиатския и тихоокеанския регион за трети пореден ден, предаде Bloomberg. За това допринесе поредицата от добри икономически данни за Китай, Австралия, Япония и Нова Зеландия.

Изключително добрите финансови резултати на JPMorgan за третото тримесечие превърнаха банките в едни от най-печелившите компании днес. Финансовите компании в състава на регионалния индекс MSCI Asia Pacific са най-добре представящата се група от началото на ралито през март.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, напредва с 0,9% до 121,14 пункта, което е най-високото му ниво от началото на септември 2008 г. Той се е повишил със 72% през последните седем месеца.

Токийската фондова борса се отличи с най-значителен ръст, след като Nikkei 225 приключи сесията с повишение от 1,8% до 10 238,6 пункта. От месечния доклад на Японската централна банка стана ясно, че икономиката на страната е започнала да набира скорост през второто полугодие.

За това допринасят инвестициите в публичния сектор, износът и индустриалното производство, което се е повишило с 1,8% през август. Степента на оползотворяване на производствения капацитет нараства за шести пореден месец, а бизнес инвестициите забавят темповете на своя спад.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,6% до 4859,9 пункта, след като Австралийската централна банка заяви, че икономиката на страната ще продължи да расте през 2010 г. и предупреди собствениците на ипотекирани имоти да са готови за бързо повишение на лихвените проценти.

В Китай основният борсов индекс Shanghai Composite нарасна с 0,3% до 2979,8, след като преките чуждестранни инвестиции, покупките на недвижими имоти и банковото кредитиране нараснаха значително през септември, а жилищата поскъпнаха с най-бързото си темпо за последната година.

Днес стана ясно, че производственият сектор на Нова Зеландия е отчел първия си ръст за последните 18 месеца през септември. Индексът, който следи икономическата активност в сектора, нараства до 51,7 пункта спрямо 48,8 за август и така попада в оптимистичната зона над 50 пункта.

Отделни данни показаха, че индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 1,3% през второто тримесечие спрямо предходното и с 1,7% на годишна база. Целта на Новозеландската централна банка е да поддържа ценовия ръст в интервала от 1 до 3% на годишна база.

След новините индексът на сините чипове в Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,2% до 3191,3 пункта. Тихоокеанската държава излезе от кризата, след като брутният й вътрешен продукт се повиши с 0,1% през второто тримесечие, което бе първи ръст за последните шест тримесечия.

Всички пазари на ценни книжа в Азия се повишиха днес, с изключение на Тайланд, където тревогите за здравословното състояние на краля Бхумибол Адулядей понижиха основния индекс SET с 5,3% до 692,7 пункта. Това е третото поред понижение на борсовия измерител за тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още