IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АвтоВАЗ на ръба на фалита

Компанията ще започне 2010 г. с дългове за над 2,6 млрд. долара

12:20 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
АвтоВАЗ на ръба на фалита

Руският производител на автомобили АвтоВАЗ е на ръба на фалита и трябва да съкрати близо 50 хил. работни места, за да има някакъв шанс да оцелее, е заявил зам.-министърът на индустрията на Русия Андрей Дементиев, цитиран от вестник Комерсант.

В доклада на Дементиев до правителството се посочва, че АвтоВАЗ ще започне следващата година с дългове за 76,3 млрд. рубли (2,6 млрд. долара), като в тази сума не се включват 9,8 млрд. рубли, дължими на доставчици.

Преструктурирането на толкова голям дълг е „невъзможно при сегашните пазарни условия“, смята Дементиев, което, подчертава той, означава, че АвтоВАЗ има всички признаци на фалит.

Производителят на автомобилите Лада вече обяви планове да съкрати 27 600 работни места от общо 102 хил. служители в опит да се справи с намаляващото търсене вследствие на кризата.

Според доклада на министъра обаче сегашните нива на производство налагат намаляване на работната сила до 55 хил. Запазването на сегашния брой на работниците ще „доведе до необратимо влошаване на финансовото състояние на компанията и ще постави под въпрос способността й да продължи дейността си“, се посочва в документа.

През февруари 2008 г. френският автомобилен производител Renault плати около 1 млрд. долара за 25 на сто от АвтоВАЗ. Според Дементиев Renault „не изпълнява нуждите“ на завода по отношение на новите модели, които са „изключително важни за ефективното и доходоносно производство“.

Дементиев обвинява Renault, че не иска да споделя технологията си и твърди, че АвтоВАЗ рискува да стане „напълно зависима“ от позицията на френската компания по отношение на интелектуалната собственост.

По-рано този месец премиерът Владимир Путин предупреди Renault, че делът на компанията в АвтоВАЗ може да бъде разводнен, ако френският производител не помогне на затруднената от кризата руска група.

За първото полугодие АвтоВАЗ обяви нетна загуба в размер на 19,4 млрд. рубли спрямо загуба от 1,9 млрд. рубли за същия период преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още