IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай продължава да настъпва в Африка

Пекин договаря споразумение за инвестиране на милиарди в Кения с цел по-лесния достъп до судански петрол

11:38 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай продължава да настъпва в Африка

Инвазията на Китай в Африка продължава, като новата дестинация за инвестиции е Кения. Двете държави водят преговори за споразумение на стойност 3,5 млрд. долара, в резултат на което Китай да инвестира в изграждането на пристанище в Кения.

Правителството на Кения е водило разговорите с Катар, но преговорите са пропаднали. Предложението на Катар е било за изграждане на пристанище в замяна на наемане на 40 хил. хектара земеделска земя. Сделка обаче не е била постигната и сега вероятно до такава ще се стигне с Китай, предава FT.

“Китайците предлагат пълен пакет“, е заявил премиерът на Кения Раила Одинга за вестника, визирайки това, че Пекин предлага както финансиране, така и техническо изпълнение и ноу-хау. Поради тази причина той е заминал на посещение в Китай, където се очаква споразумението да бъде окончателно прието.

Целта на Китай е засилване на позициите в Африка, където през последните години се влагат милиарди долари в проекти, насочени предимно към добива на петрол. Самата Кения не разполага с подобни залежи, но в нея може да бъде изграден транспортен коридор, който да извежда петрола от Етиопия и Судан до морето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още