IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия отказа кредит на Исландия за 500 млн. долара

Централната банка на Исландия направи обръщение към Русия за отпускане на кредит точно преди една година, когато Исландия фактически банкрутира

10:26 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия отказа кредит на Исландия за 500 млн. долара

Правителството на Руската федерация взе решение да се въздържи от отпускането на кредит на Исландия в размер от 500 млн. долара, съобщи руското Министерство на финансите, цитирано от Интерфакс.

„Това решение е продиктувано от необходимостта да не се увеличават държавните разходи в условията на бюджетен дефицит“, се казва още в съобщението на финансовото министерство.

Централната банка на Исландия направи обръщение към Русия за отпускане на кредит точно преди една година, когато Исландия фактически банкрутира в резултат на колапса на банковата си система. Първоначално ставаше въпрос за кредит от 4 млрд. евро.

В резултат на собствените си анализи руското финансово министерство сега констатира известно подобряване на макроикономическата ситуация в Исландия, предприемането на разумни мерки по намаляване на бюджетния дефицит и външния дълг, обаче още остава нерешен въпросът за дълговете на банките, съчетан с много високо равнище на външния дълг на страната.

Според данните за първото тримесечие на 2009 г. външният дълг на Исландия надминава 100 млрд. долара, което е почти 850% от брутния вътрешен продукт (БВП). В тази сума влизат и дълговете на трите най-големи банки на Исландия, които бяха гарантирани от правителството на страната.

Към септември спадът на БВП на Исландия на годишна база беше от 6,5%. Наскоро МВФ прогнозира спад на БВП на Исландия за тази година от 8,5% и от 2% през 2010 г. Инфлацията за годината се очаква да бъде около 11,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 15.10.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още