IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да катери нагоре, доларът на 14-месечно дъно

От началото на седмицата черното е поскъпнало с 6 на сто заради поредните слаби дни за американския долар

08:42 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава да катери нагоре, доларът на 14-месечно дъно

Цената на петрола продължава да катери нагоре и днес достигна нов рекорд за последната година. Повод за това дават както спекулациите, че глобалната икономика се стабилизира, така и новото отстъпление на американския долар.

Днес зелените пари отстъпиха до 1,4958 EUR/USD, което е най-ниското им ниво спрямо единната валута от август 2008 година досега. Това води след себе си засилен интерес към инвестициите в суровини и поскъпване на петрола. Златото пък отстъпи минимално от позициите си, след като вчера постави нов исторически рекорд.

Оптимизмът на пазара на суровини е подкрепен от изкупуванията на американската фондова борса. Във вчерашната сесия индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average премина над нивото от 10 000 пункта за пръв път през последната година. Сесията приключи с ръст на показателя от 1,5 на сто до 10 015,86 пункта, което е най-високата стойност на затваряне от 3 октомври 2008 година досега.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през ноември поскъпнаха с 1,4 на сто до 75,18 долара за барел. Това е най-високото затваряне от 14 октомври 2008 година, а тази сутрин суровината добавя още 1 на сто до 75,92 долара за барел.

По-късно днес пазарите очакват ежеседмичните данни на енергийното министерство на САЩ за петролните запаси в страната. Прогнозите са, че през последната седмица те са нараснали с 1 млн. барела, пише Bloomberg.

Днес на електронната платформа на борсата в Лондон цената на петрола от сорта брент с доставка през ноември повишава цената си с 1 на сто до 73,86 долара за барел. Срокът за търговия с ноемврийски фючърси изтича днес, а брентът с доставка през декември се търгува по 74,65 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още