IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 2% ръст на икономиката на Германия догодина

Според изследване, немската икономика излиза от най-острата рецесия след Втората световна война с по-бързи темпове от очакваното

19:07 | 14.10.09 г.
Очакват 2% ръст на икономиката на Германия догодина

Силно външно търсене ще даде тласък на икономическото възстановяване на Германия следващата година като очакванията на бизнеса са на най-високото им равнище от средата на 2008 година, смятат от Германската търговско-промишлена камара (DIHK), съобщи Ройтерс.

Резултатите от изследване на камарата с повече от 25 000 немски фирми е показало, че най-голямата икономика в Европа излиза от най-острата рецесия след Втората световна война с по-бързи темпове от очакваното.

Най-голям принос за това имат програмите на правителството за стимулиране на икономиката като инвестициите вероятно ще останат слаби през следващите месеци, а безработицата ще продължи да се увеличава.

Броят на безработните ще се увеличи до 3,9 млн. догодина в сравнение с 3,45 млн. през 2009 година, което ще означава 9,3% норма на безработица.

Според DIHK, догодина немската икономика ще отчете ръст от 2% след 4,8% спад през тази.

Според прогнозите на камарата германият износ ще нарасне с 5,5% през 2010 година след спад с 14,5 на сто за 2009.

В следвоенната ера Германия никога не е имала свиване на своята икономика с повече от 1% за цяла календарна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още