IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Македонската борса рязко нагоре след добри новини за еврочленството

Страната започва преговори с ЕС, Хърватия готова да ги приключи

15:44 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Македонската борса рязко нагоре след добри новини за еврочленството

Хърватия е близо до приключването на преговорите за влизане в ЕС, а Македония е готова да ги започне, представиха днес от Европейската комисия новата си оценка за региона, предаде Bloomberg.

За Хърватия “техническата подготовка по преговорите е близо до финалната си фаза”, заявиха от комисията, с което страната се приближава към това да стане 28-та страна членка на съюза.

Освен това от комисията са приветствали проевропейски настроеното правителство на Сърбия. “Правителството доказа стабилността си и показа консенсус по отношение възприемането на европейската интеграция като стратегически приоритет”, посочват от ЕК. Проблем обаче остава неуспехът в залавянето на някои от най-търсените военни престъпници.

Най-“тъмното“ петно на Балканите остава Босна и Херцеговина, раздирана от политически битки, които пречат на функционирането на държавата, смятат от комисията.

За сметка на това в Косово политическата система се стабилизира, показва още оценката на ЕК.

Преговорите с Хърватия бяха възобновени този месец след деветмесечно им забавяне заради граничен спор със Словения – засега единствената бивша югославска република, приета в ЕС. по-рано този месец от ЕК прогнозираха, че Хърватия може да влезе в ЕС през 2012 г.

Основната спънка пред започването на преговори с Македония е спорът с Гърция относно наименованието Македония. Страната обаче има напредък в интеграцията на албанското малцинство в политическия живот.

Днес основният индекс на македонската фондова борса МБИ10 отбеляза ръст от близо 5%. За последния месец индикаторът е нараснал с 37 на сто.

В Хърватия CROBEX се повиши в сряда с 2,5 на сто, а изменението за последния месец е ръст от малко над 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още