IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съветници на Гайтнър си докарали милиони от работа за водещи банки

Назначенията на хората около финансовия министър на САЩ не са били одобрявани от Сената и вероятно има конфликт на интереси

14:27 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съветници на Гайтнър си докарали милиони от работа за водещи банки

Някои от най-близките съветници на американския финансов министър Тимъти Гайтнър получават милиони долари, работейки за водещи банки в страната. Те са служители на получилите огромна помощ от държавата финансови институции като Goldman Sachs и Citigroup, а за да влязат в кабинета на Гайтнър не е било необходимо да получат одобрението на Сената.

Двама от основните съветници на Гайтнър са Джин Спърлинг и Лий Сакс, които получават заплата от 162 900 долара от финансовото министерство. Първият е служител на Goldman Sachs, откъдето миналата година е спечелил близо 900 хил. долара, а вторият е „припечелил“ 3 млн. долара от един от водещите хедж фондове - Mariner Investments Group, информира Bloomberg.

Интересното е, че като част от шестимата съветници на Гайтнър, двамата имат голямо влияние върху действията на правителството. Особено важно е то по отношение на спасителната помощ от 700 млрд. долара, която бе гласувана за сектора. Нито един от двамата обаче не се е нуждаел от одобрението на Сената, за да започне работа при Гайтнър.

Това повдига въпроси относно вероятния конфликт на интереси, особено що се отнася до плановете за по-строг контрол върху действията на Wall Street. Самият президент Обама обяви, че САЩ няма да се връщат към дните на безразсъдно поведение на финансовите пазари, но ето че двама представители именно на най-обвиняваните банки ще бъдат в основата на новите правила.

Интересно е и това, че по-рано тази година Лий Сакс се отказа от номинацията да бъде най-високопоставеният във финансовото министерство по въпросите на вътрешния пазар. Причината – за тази позиция се предвижда изслушване от Сената и одобрение на назначението.

Освен Сакс и Спърлинг, сред съветниците на Гайтнър са още бившият икономист на Citigroup Люис Александър, работилият като лобист за Goldman Sachs Марк Патерсън и Матю Кабакър, който е бивш служител на BlackStone Group.

За миналата година и началото на настоящата Александър е получил възнаграждение от 2,4 млн. долара от Citigroup, а Кабакър - 5,8 млн. долара от началото на 2008 до първите месеци на 2009 година, когато влиза в министерството. Очакванията на Сакс са от работата си за Mariner да получи 3,4 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още