IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слухове, че кралят на Тайланд е тежко болен, повлякоха борсата надолу

Валутата на страната регистрира най-големия си спад за последните два месеца, от двореца отказват коментар

12:42 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Слухове, че кралят на Тайланд е тежко болен, повлякоха борсата надолу

Фондовият пазар в Тайланд и валутата на страната понесоха силни удари днес. Основният индекс се движеше с понижение от цели 3,3 на сто на фона на ръст при останалите пазари от региона, а паричната единица на страната регистрира най-големия си спад за последните два месеца.

Причина за това станаха слуховете, че здравословното състояние на краля на Тайланд Бхумибол Адулядей се е влошило силно. Монархът бе приет в болница на 19 септември заради висока температура, изтощение и загуба на апетит и оттогава спекулациите, че той е в тежко състояние, набират сила.

Вчера от информационната служба на двореца обявиха, че състоянието на краля е добро и че той има добър апетит и може да спи спокойно. Днес обаче бе отказан всякакъв коментар на състоянието му, предава Bloomberg.

В резултат на това основният индекс на борсата SET се смъкна с 3,3 на сто, преди да приключи деня със загуба от 2,5 на сто. Местната валута пък понижи стойността си с половин процент преди да свие загубата си до 0,2 на сто. Така батът стана единствената поевтиняваща срещу долара валута в Азия за днес освен йената.

Кралят на Тайланд е монархът с най-дълго управление в света. Той е начело на страната от 60 години и е преживял 15 опита за преврат и успешни преврата в страната, 16 различни конституции и 27 различни министър-председатели.

Очаква се Бхумибол Адулядей да бъде наследен на престола от своя син принц Ваджиралонкорн, който е на 57 години и по професия е военен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още