IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Китай показа активизиране на световната търговия

През септември Китай е внесъл с 30% повече желязна руда спрямо август и е изнесъл с 19% повече стоманени изделия

10:37 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Китай показа активизиране на световната търговия

Данните за износа на Китай през септември се оказаха изненадващо добри, което показва, че третата по големина икономика в света продължава да се възстановява. Износът нараства с 6,3% спрямо август и по този начин ограничава годишния си спад до 15,2%.

Това се оказа много по-малко в сравнение с прогнозите за свиване на износа с 21% на годишна база, предаде Ройтерс.

В същото време вносът се е свил само с 3,5% на годишна база, което също се оказа далеч под очакванията за спад от 15,3% на годишна база. В сравнение с август вносът на стоки се увеличава с 8,3 на сто. Положителното салдо по търговския баланс на страната намалява до 12,9 млрд. долара.

Пазарните анализатори очакваха търговският излишък на Китай да нарасне до 17 млрд. долара през септември спрямо излишък от 15,7 млрд. долара през август.

Стоманената индустрия в Китай е добра илюстрация на силите, които движат растежа на търговията и на икономиката като цяло. През септември страната е внесла близо 65 млн. тона желязна руда, което прави ръст от 30% спрямо август, и е изнесла с 19% повече стоманени изделия.

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, смятат, че икономиката на страната вероятно е нараснала с 8,9% на годишна база през третото тримесечие. Официалните статистически данни ще бъдат публикувани на 22 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още