IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди Румъния да изпълнява ангажиментите си

Фондът очаква страната да изпълни обещанията си дадени срещу 20 млрд. евро помощ

09:40 | 14.10.09 г.
МВФ предупреди Румъния да изпълнява ангажиментите си

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди Румъния, че трябва да изпълнява ангажиментите си пред фонда, независимо от това кой ще сформира ново правителството, пише румънският вестник "Зиуа".

"Имаме програма с Румъния, не с определено правителство. Очакваме страната да изпълнява ангажиментите си, независимо кой участва в правителството", е заявил регионалният представител за фонда Тони Либек.

Във вторник северната ни съседка остана без правителство, след като парламентът гласува вот на недоверие на кабинета на Емил Бок.

Политическата криза заплашва изпълнението на ангажименти, поети от Румъния с подписването на споразумението с МВФ и Европейската комисия, което осигури на страната финансова помощ от 20 млрд. евро.

Румъния се опитва да ограничи разходите, за да постигне целта си за дефицит от 7,3% от БВП тази година, като изпраща в неплатен отпуск държавните служители. Страната трябва още да реформира администрацията и образователната система, както и да приеме нов закон за пенсиите до 31 декември 2009 г., който да спести разходи от около 0,5% от БВП през 2010.

В момента Румъния е с временно правителство, което има ограничени правомощия и може да действа в рамките на 45 дни. Този срок изтича между двата тура на президентските избори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още