IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст от 2% в цената на петрола *

Прогнозират покачване на търсенето на суровината през следващата година

08:45 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст от 2% в цената на петрола *

Петролът поскъпна през изминалото денонощие, добавяйки над 2 на сто към цената си. Пазарът показа оптимизъм за търсенето на „черното злато”, чието възходящо движение беше подпомогнато от слабия долар и ръста на борсовите пазари.

Цената на петрола приключи сесията в Ню Йорк в понеделник със значително покачване, като барелът с доставка през ноември се повиши с 2% до ниво от 73,27 долара. Тази сутрин котировките отстъпват минимално с 0,35 на сто до 73,01 долара за барел.

„Цените продължават да напредват на фона на очаквания за възстановяване на търсенето и дори растеж през следващата година”, коментира пред АФП Анди Липов от Lipow Oil Associates.

Като причина за поскъпването се посочва закъснялата пазарна реакция на доклада от миналата седмица на Международната енергийна агенция, в който бяха ревизирани нагоре очакванията за нефтеното потребление през 2010. Освен това се взимат предвид и обявявани в последните дни данни, показващи стабилизиране на икономическата активност.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поскъпна с 1,9 на сто до 71,36 долара за барел. Днес брентът с доставка през ноември губи 0,35 на сто до 71,11 долара за барел.

Повишение от 2,3 на сто отбеляза и цената на природния газ. Суровината поскъпна до 4,88 долара за 1 млн. британски термални единици.

*Актуално лъм 8:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още