IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десет пъти скочи загубата на АвтоВАЗ за полугодието

Надеждите за бъдещото състояние на компанията са обвързани с общ проект с Renault

21:15 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Десет пъти скочи загубата на АвтоВАЗ за полугодието

Руският производител на автомобили АвтоВАЗ обяви нетна загуба в размер на 19,4 млрд. рубли (655,4 млн. долара) за първото полугодие на 2009 спрямо загуба от 1,9 млрд. рубли за същия период преди година. Тоест загубата на фирмата е нараснала около десет пъти.

Като причина от компанията посочват резкият спад в продажбите на автомобили вследствие на икономическата криза, предава Ройтерс.

Оборотът на АвтоВАЗ, 25% от чийто капитал са собственост на френската група Renault, възлиза на 53,1 млрд. рубли в сравнение с 98,5 млрд. рубли за първото шестмесечие на 2008 г. Продажбите на автомобилите Лада са се понижили от 378 хил. броя до 169 хил. броя.

Надеждите за бъдещото състояние на компанията са обвързани с обявен в края на миналата седмица общ проект с Renault. Очаква се съвместно в френската компания да бъдат правени евтини автомобили от 2012 г. В новата гама коли се предвижда да бъдат инвестирани 964 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още