IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимистично начало на борсовата седмица в Европа

За ръста в понеделник помогнаха резултатите на Philips и новото поскъпване на петрола

19:13 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимистично начало на борсовата седмица в Европа

Европейските пазари започнаха новата седмица оптимистично, като неочакваната печалба на Philips повиши настроението на инвеститорите. Холандската компания обяви печалба за третото тримесечие, главно благодарение на мерките за съкращаване на разходите. Положителният финансов резултат за периода възлезе на 57 млн. евро, докато очакванията на експертите бяха за загуба от близо 46 млн. евро.

Книжата на групата затвориха с ръст от 7,5 на сто. Акциите на конкурентната компания Siemens също поскъпнаха, добавяйки 2,5%.

В следващите дни се очакват още редица отчети на компании, които ще дадат насока на пазара с евентуалните положителни или отрицателни изненади, които ще донесат.

В понеделник паневропейският Dow Jones Stoxx 60 добави към стойността си 0,66% до 244,34 пункта. През миналата седмица индикаторът отчете ръст от 3,7 на сто, част от който се дължеше на силния отчет на американския производител на алуминий Alcoa.

На регионално ниво британският FTSE 100 нарасна с 0,94% до ниво от 5210 пункта. Това е първият път от септември миналата година, в който индексът се котира над 5200 пункта. За ръста спомогнаха печалбите на Vodafone Group, както и покачванията по позициите на петролните компании. Петролът нарасна с близо 2% до ниво над 73 долара за барел.

Телекомуникационната група обяви, че планира да се делистне от New York Stock Exchange, за да се премести на Nasdaq Global Select Market заради по-ниските такси за емитентите на втория пазар. Облигациите на компанията ще продължат да се търгуват на NYSE. В Лондон акциите на Vodafone се повишиха с 1,5%.

Френският индекс CAC 40 нарасна с 1,44% до 3846 пункта, а немският DAX – с 1,25% до 5783 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още