IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забраниха на британските финансови фирми да работят с две ирански компании

Западните страни подозират Иран в разработването на атомно оръжие под прикритието на атомната си програма

16:07 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Забраниха на британските финансови фирми да работят с две ирански компании

Британското правителство е наредило на финансовите компании да спрат търговия с две ирански фирми - Bank Mellat и Islamic Republic of Iran Shipping Lines, по подозрение, че са замесени в атомното производство на Иран, предаде АФП.

Мярката е взета, тъй като Bank Mellat предоставя услуги на организация, свързана с развитието на ядрения сектор на страната, посочва финансовият министър на Великобритания Сара МакКарти-Фрай.

Освен това Bank Mellat е „замесена в транзакции, свързани с финансиране на атомната програмата и тази за балистични ракети на Иран“.

Корабната компания пък е превозвала стоки за двете програми, пояснява министърът.

„Финансовите и кредитни институции няма да могат вече да осъществяват нови транзакции или бизнес отношения с тези две компании, нито пък да продължат съществуващите такива, докато не получат лиценз от финансовото министерство“, се посочва в изявлението на Сара МакКарти-Фрай.

Западните страни подозират Иран в разработването на атомно оръжие под прикритието на атомната си програма, въпреки че Техеран отхвърля това обвинение.

Миналия месец Иран разкри, че строи втори завод за обогатяване на уран, което предизвика възмущението на световните сили, включително и на Великобритания.

От финансовото министерство обаче подчертават, че мерките срещу двете ирански компании не са свързани с новината за новия завод.

На 19 октомври ще се състои следващият кръг преговори по атомната програма на Иран. Представителите на Иран, САЩ, Русия, Франция и Международната агенция за атомна енергия ще се срещнат във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още