IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Сингапур нарасна с 14,9% през третото тримесечие

Правителството очаква спад на БВП от 2-2,5% на годишна база през тази година

15:08 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Сингапур нарасна с 14,9% през третото тримесечие

Икономиката на Сингапур продължи да расте с необичайно високи темпове за второ поредно тримесечие, в резултат на което правителството повиши своята прогноза за цялата 2009 г. Причина за това стана промишленият сектор на града-държава, който успешно я изведе от рецесията, предаде AP.

Брутният вътрешен продукт на Сингапур се увеличава с 14,9% през третото тримесечие спрямо предходното, когато нарасна с 22%. Освен това икономиката отчита първия си ръст на годишна база за последните 12 месеца, като нараства с 0,8% спрямо третото тримесечие на 2008 г.

Правителството на Сингапур очаква спад на БВП от 2-2,5% на годишна база през 2009 г. Предишната прогноза сочеше спад на БВП от 4-6% спрямо 2008 г. Икономическата активност в страната обаче ще остане занижена, докато търсенето в развитите икономики не се възстанови.

Сингапур разчита на търговията, финансовите услуги и туризма, за да поддържа един от най-високите стандарти на живот в Азия. Производственият сектор на страната нараства с 35% през третото тримесечие спрямо предходното, а секторът на услугите – с 9,5 на сто.

Ръстът на икономиката на Сингапур през второто и третото тримесечие взети заедно е най-големият, откакто правителството започва да публикува тримесечни данни за БВП през 1975 г.

Въпреки добрите данни за БВП централната банка на Сингапур реши да не променя курса на паричната си политика и заяви, че не подкрепя както поскъпването, така и обезценката на сингапурския долар. Банката очаква нулева инфлация през тази година и ръст на цените от 1 до 2% през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още