IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаба сесия и нисък оборот на азиатските борси

Инвеститорите в Китай предпочетоха да приберат част от своите печалби, след като индексите се повишиха с 5% в петък

12:53 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Слаба сесия и нисък оборот на азиатските борси

Първата за тази седмица борсова сесия донесе и първото понижение на индексите в азиатския и тихоокеанския регион за последните пет дни на фона на слаб изтъргуван обем и липсата на важни икономически данни. Пазарът на ценни книжа в Япония бе затворен днес поради честването на национален празник в страната.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, изключващ Япония, който следи пазарите на ценни книжа в девет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,5% до 399,14 пункта по време на днешната вяла сесия. Борсовият измерител се е повишил с близо 5% в рамките на изминалата седмица, по данни на Bloomberg.

На борсата в Хонконг основният индекс Hang Seng потъна с 0,9% до 21299,4 пункта, докато в Южна Корея Kospi се понижи с 0,4% до 1639,8 пункта. В Сингапур Straits Times се повиши с 1% до 2677,7 пункта, след като правителството на страната повиши своята икономическа прогноза за 2009 г.

Според правителството икономиката на Сингапур ще се свие с 2-2,5% през тази година, което е по-малко от прогнозирания по-рано през годината спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4-6%.Икономиката на страната нарасна за второ поредно тримесечие, като отбеляза ръст от 14,9% за периода от април до юни.

Индексът на сините чипове в Китай CSI 300 се понижи с 0,4% до 3151,6 пункта, а по-широкият Shanghai Composite отстъпи с 0,6% до 2894,5 пункта. Инвеститорите предпочетоха да приберат част от своите печалби, след като основните китайски индекси приключиха петъчната сесия с повишения от около 5%.

Днес стана ясно, че държавният инвестиционен фонд на Китай е увеличил дела си в най-големите публични банки в страната. В резултат на това акциите на компаниите от финансовия сектор се наредиха сред най-печелившите на борсата в Шанхай, заедно с технологичните компании.

Индексите в тихоокеанския регион приключиха сесията с разнопосочни движения. Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,3% до 4739,8 пункта, като компаниите от енергийния сектор компенсираха част от загубите във финансовия. В Нова Зеландия NZX 50 добави 0,5% до 3178,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.10.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още