IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското правителство ще продава активи за 16 млрд. паунда

Сред обявените за продан активи са тунелът, който свързва Великобритания и Франция под вода, както и мостът Дартфорд над Темза

10:42 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британското правителство ще продава активи за 16 млрд. паунда

Министър-председателят на Великобритания Гордън Браун планира да привлече 3 млрд. паунда (4,8 млрд. долара) чрез продажбата на държавни активи през следващите две години, предаде CNBC. Това включва тунелът, който свързва Великобритания и Франция под вода, компанията за конни залози Tote, мостът Дартфорд над Темза и тунелът, който прекосява реката.

Държавно портфолио от студентски заеми, както и делът от 33% на Великобритания в Европейския консорциум за преработване на уран Urenco, също са сред активите, които ще бъдат обявени за продан. По този начин властите очакват да привлекат още 13 млрд. паунда, след като чрез продажбата на активи в хазната са влезли 30 млрд. паунда, съгласно отчета от 2007 г.

Част от тези активи, като например Tote, портфолиото от студентски заеми, и делът на държавата в Urenco, са били обявени за продан преди време, но поради задълбочаването на финансовата криза не се е стигнало до сделка. Преди година Goldman Sachs заяви, че Tote не може да се продаде за повече от 280 млн. паунда при исканите от правителството 400 млн. паунда.

Бюджетният дефицит на Великобритания достигна рекордните 220 млрд. паунда, или 12% от брутния вътрешен продукт на страната, което е повече от останалите страни в Европа. Тези тема е основна в политическите дебати по повод на предстоящите в страната избори през юни следващата година.

Опозиционната Консервативна партия, която води в социологическите проучвания пред Лейбъристката партия на премиера Гордън Браун, заяви, че при победа ще замрази плащанията в публичния сектор на страната и ще увеличи пенсионната възраст, за да ограничи разходите на държавата. Лейбъристката партия управлява страната без прекъсване от 1997 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още