IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зависимостта на петрола от долара понижи цената му до 71 долара

От началото на тази седмица американският лек суров петрол поскъпва с 2%

09:24 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Зависимостта на петрола от долара понижи цената му до 71 долара

Петролът заличи част от поскъпването, което реализира по-рано през тази седмица, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка ще затегне паричната си политика веднага, след като изгледите пред икономиката станат достатъчно добри.

Това повиши курса на долара спрямо японската йена и еврото и доведе до спад в цената на петрола до близо 71 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия. Петролът поскъпна с 3% по време на вчерашната сесия след силното понижение на първоначалната безработица в САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтинява с 66 цента, или 0,9%, до 71,03 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Петролните фючърси приключиха вчерашната сесия с ръст на цената от 2,12 долара до 71,69 долара за барел.

От началото на тази седмица те са поскъпнали с 2%, по данни на Bloomberg. Днес доларът поскъпва до 89,11 йени спрямо 88,39 йени за долар преди изявлението на Бен Бернанке. Спрямо еврото зелените пари напреднаха до 1,4722 долара за евро спрямо курс от 1,4793 в четвъртък.

От изказването на Бернанке обаче не стана ясно кога Федералният резерв може да затегне своята парична политика. По-рано през тази седмица стана ясно, че запасите от суров петрол на САЩ изненадващо са намалели, но резервите от бензин са отчели силен ръст.

На международната петролна борса в Лондон брентът поевтинява със 71 цента, или 1%, до 69,06 долара за барел. Ноемврийските петролни фючърси приключиха търговията в четвъртък с повишение на цената от 3,8% до 69,77 долара за барел, най-силният ръст от края на септември.

Цената на петрола се стабилизира в интервала от 66 до 74 долара за барел през последните три месеца, като текущото поведение на пазарните участници не подсказва, че тенденцията може да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още