IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси приветстваха понижението на първоначалната безработица

Основните индекси напредват с близо 1% в началото на днешната сесия, подкрепени и от добрите финансови резултати на Alcoa и PepsiCo

18:07 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси приветстваха понижението на първоначалната безработица

Силното понижение на първоначалната безработица в САЩ и изненадващата печалба на третия по големина производител на алуминий в света Alcoa за третото тримесечие дадоха причина на основните борсови индекси на Wall Street да продължат своето рали за четвърти пореден ден.

Добивната компания Alcoa съобщи, че е реализирала нетна печалба от 77 млн. долара, или 8 цента на акция, за тримесечието от юли до септември. Това изненада пазарните анализатори, които очакваха загуба от 9 цента на акция, и се дължи на значителното съкращаване на разходите.

Вторият по големина производител на безалкохолни напитки в света PepsiCo на свой ред отчете 9% ръст на своята печалба през третото тримесечие, благодарение на нарастването на продажбите в чужбина и съкращаването на административните разходи.

Преди началото на сесията също стана ясно, че броят на американците, които са останали без работа през изминалата седмица и са подали молба за социални помощи, се е понижил с 33 хил. до 521 хил. души. Това е най-ниската стойност от януари досега и е добър знак за пазара на труда в САЩ.

Отделен доклад на бюрото за икономическа статистика показа, че складовите запаси на веригите за търговия на едро в страната са се понижили за 12-ти пореден месец през август. Това означава, че след изчерпване на стоките, поръчките за производство на нова продукция ще се увеличат.

Индексът, който следи запасите на търговците на едро, се понижава с 1,3% спрямо юли, когато намаля с 1,6% на месечна база. Това се оказа повече от очаквания от икономистите спад от 0,9% на месечна база.

Основният борсов индекс Dow Jones IA се повишава с 0,7% до 9791,6 пункта час и половина след началото на борсовата сесия. По-широкият S&P 500 напредва с 0,8% до 1066,2 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава също с 0,8% до 2127,9 пункта.

Книжата на технологичния гигант IBM поевтиняват с 0,3% до 122,4 долара за акция, след като американското министерство на правосъдието започна вътрешно разследване срещу компанията по обвинение в нарушаване на правилата за защита на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още