IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рали на борсата в Австралия след данните за спада на безработицата

Основният борсов индекс в Сидни S&P/ASX 200 приключи сесията с повишение от 1,6%

11:20 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рали на борсата в Австралия след данните за спада на безработицата

Австралийската борса стана най-печелившия пазар на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион днес, след като безработицата в страната изненадващо се понижи до 5,7% през септември, а икономиката й разкри 40 600 нови работни места. Основният борсов индекс в Сидни S&P/ASX 200 приключи сесията с повишение от 1,6% до 4768,6 пункта.

Позитивните данни за заетостта в Австралия и изненадващата печалба на американската добивна компания Alcoa за третото тримесечие повишиха индексите в почти всички страни от региона, с изключение на Тайван и Индонезия. MSCI Asia Pacific, който следи борсите в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши за трети ден.

Борсовият измерител нарасна с 1,3% до 118,57 пункта и се насочи към най-високото си ниво на затваряне от 24 септември. В сравнение с петгодишното дъно от началото на март MSCI Asia Pacific се е повишил с 68 на сто, по данни на Bloomberg. Пазарната оценка на компаниите, включени в индекса, е вече 1,55 пъти по-висока от счетоводната им стойност.

През тази седмица Австралия стана първата развита държава от групата на Г-20, която повиши основната си лихва в подкрепа на надеждите, че икономиката на страната е започнала да се възстановява. Според Глен Стивънс, който е управител на централната банка на Австралия, рискът от сериозно свиване на икономиката е отминал.

На борсата в Токио индексът на сините чипове Nikkei 225 добави 0,3% до 9832,5 пункта, а по-широкият Topix нарасна с 0,2% до 887,6 пункта. Днес стана ясно, че излишъкът по текущата сметка на Япония се увеличава през август, а поскъпването на японската йена не плаши японските компании, защото е оказало негативно влияние върху печалбите и износа на само 30% от тях.

В Южна Корея Kospi нарасна с 1,1% до 1615,5 пункта, а в Хонконг Hang Seng се повишава с 1,2% до 21492,2 пункта. На борсата в Тайван Taiex изгуби 1,4% до 7503,3 пункта и стана най-губещия индекс в региона днес. Пазарът на ценни книжа в Китай ще отвори утре след 8-дневните празненства по повод на 60-годишнината от създаването на Китайската комунистическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още