IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Alcoa даде позитивно начало на отчетния сезон в САЩ

Нетната печалба на добивният гигант за третото тримесечие възлиза на 77 млн. долара, или 8 цента на акция

09:49 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Alcoa даде позитивно начало на отчетния сезон в САЩ

Най-големият производител на алуминий в САЩ - Alcoa, който е и третият по големина в световен мащаб, изненада приятно своите инвеститори с новината, че компанията е реализирала печалба през третото тримесечие. Това обаче не се дължи на ръст в продажбите, а на значителните съкращения на работна ръка и на разходите за суровини.

Нетната печалба на добивния гигант за тримесечието, приключило на 30 септември, възлиза на 77 млн. долара, или 8 цента на акция. За същия период на 2008 г. компанията, която участва в състава на представителния борсов индекс Dow Jones IA, отчете положителен финансов резултат от 268 млн. долара, или 33 цента на акция.

Продажбите на Alcoa намаляват с 34% на годишна база през третото тримесечие до 4,62 млрд. долара. Икономистите очакваха след изключването на еднократните ефекти компанията да отчете загуба от 9 цента на акция, а продажбите й да се понижат до 4,51 млрд. долара, предаде Bloomberg.

От юни 2008 г. досега ръководството на Alcoa е съкратило 19 хил. служители, след като кризата понижи значително търсенето и цените на алуминия. Компанията възнамерява да съкрати своите разходи с 2,4 млрд. долара през тази година. Цената на алуминия се е понижила с 35% на годишна база през разглежданото тримесечие.

Alcoa отчете загуби от 26 цента за акция през второто тримесечие, 54 цента на акция за първото и 28 цента на акция за последните три месеца на 2008 г. За последното тримесечие на 2009 г. икономистите очакват печалба на акция от 6 цента.

Книжата на Alcoa поскъпнаха с 2,2% до 14,20 долара за акция в края на вчерашната сесия на фондовата борса в Ню Йорк. След публикуването на финансовите й резултати за третото тримесечие обаче акциите й поскъпват с 5,6% до 15 долара в часовете на електронната търговия. Пазарната й капитализация е нараснала с 26 на сто до 13,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още