IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола падна под 70 долара

Нарастването на запасите от бензин в САЩ и поскъпването на долара намалиха интереса на инвеститорите към петролните фючърси

22:56 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна под 70 долара

Цената на петрола се понижи под 70 долара за барел на петролната борса в Ню Йорк, след като данните на Министерството на енергетиката в САЩ показаха, че запасите на страната от бензин са нараснали повече от очакваното през изминалата седмица.

Това е знак, че потреблението на петрол в най-големия енергиен консуматор на света може да остане под обичайните си нива за по-продължителен период от време.

В същото време поскъпването на щатския долар с 0,2% спрямо кошницата от шест основни валути намали интереса на инвеститорите към петрола като средство за хеджиране, предаде Ройтерс.

Доларът компенсира загубите си от началото на тази седмица, след като публикация в британския вестник Independent подхрани спекулациите, че арабските производители на петрол планират да започнат да търгуват горивото в други валути, различни от щатския долар.

Подобна стъпка вече бе предприета от Иран, който членува в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), по-рано през тази година.

Американският лек суров петрол поевтинява с 1,14 долара, или 1,6%, до 69,74 долара за барел на международната петролна борса в Ню Йорк. В ранните часове на търговията цената му се повишаваше до близо до 72 долара за барел.

Резервите САЩ от бензин са нараснали с 2,9 млн. барела в рамките на седмицата, приключила на 2 октомври. В същото време запасите от суров петрол намаляха с 1 млн. барела, след като вносът на суровината се понижи.

На Лондонската петролна борса брентът с доставка през ноември поевтинява с 1,27 долара до 67,29 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още