IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси се понижиха след данните за БВП на еврозоната

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 записа първото си понижение от началото на тази седмица

21:58 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси се понижиха след данните за БВП на еврозоната

Повечето индекси на фондовите пазари в Западна Европа приключиха днешната сесия с понижения, след като данните на Европейската статистическа служба показаха, че икономиката на еврозоната се е свила повече от очакваното през второто тримесечие.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 отстъпи с 0,3% до 240,35 пункта. Това е първото понижение на борсовия измерител, който следи пазарите на ценни книжа в 18 западноевропейски страни, от началото на тази седмица. В сравнение с най-високото си ниво за тази година, отбелязано на 17 септември, Dow Jones Stoxx 600 се е понижил с 2,3 на сто.

Днес стана ясно, че брутният вътрешен продукт на еврозоната се е свил с 0,2% на тримесечна и 4,8% на годишна база през второто тримесечие. Данните за потребителските разходи, износа и инвестиционните разходи на компаниите през разглеждания период се оказаха по-лоши от очакваното.

Националните индекси се понижиха в 13 от 18-те страни, които Dow Jones Stoxx 600 покрива. Във Франция CAC 40 се понижи с 0,4% до 3756,4 пункта, а немският DAX отстъпи с 0,3% до 5640,8 пункта, въпреки че фабричните поръчки в най-голямата европейска икономика се увеличиха за шести пореден месец през август.

В Швейцария Swiss Market намаля с 0,3% до 6260,2 пункта, след като безработицата в страната нарасна до 3,9% от работната сила през септември.

На борсата в Лондон FTSE 100 се понижи с 0,6% до 5108,9 пункта. Днес стана ясно, че икономиката на Великобритания е останала в застой през трите месеца до края на септември спрямо тримесечието от юни до август. Въпреки това потребителското доверие се повишава до най-високата си стойност от април 2008 г.

Книжата на втората по големина телекомуникационна компания в Европа – испанската Telefonica SA, поевтиняха с 1,6% до 19,03 евро за акция на борсата в Мадрид. Причина за това стана новината, че Telefonica иска да закупи бразилския доставчик на телекомуникационни услуги GVP SA срещу 2,55 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още