IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златно-валутните резерви на Япония с исторически рекорд от над $1 трлн.

Значителна част от японските международни резерви представляват придобитите от държавата облигации на САЩ

17:14 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златно-валутните резерви на Япония с исторически рекорд от над $1 трлн.

Златно-валутните резерви на Япония през септември нараснаха с 10,25 млрд. долара, достигайки най-високото си равнище от цялата история на този показател в страната – 1,05 трлн. долара, съобщи Итар-Тасс по информация от японското Министерство на финансите.

От ведомството отбелязват, че се „наблюдава ръст на златно-валутните резерви на страната за трети пореден месец“. Според експерти увеличението на резервите на Япония се дължи главно на ръста на курса на еврото спрямо долара, а също и на печалбата, която получават финансовите институции на Япония за сметка на ниските лихви на банките в САЩ.

Основно златно-валутните резерви на Япония се състоят от ценни книжа и от депозити в чужда валута, от различни инструменти на МВФ, а също и от злато.

Значителна част от японските международни резерви представляват придобитите от държавата облигации на САЩ в доларов еквивалент, ръстът на който, както и на цената на златото, водят до нарастването на японските златно-валутни резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още