IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гайтнър: Европейците да се научат да харчат

Финансовият министър на САЩ очаква нов икономически ред, в който американците пък ще спестяват повече

16:54 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гайтнър: Европейците да се научат да харчат

Американците трябва да започнат да спестяват повече, което ще промени облика на глобалната икономика, смята финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър. За да може да се отговори на новите реалности, пък в Европа и Япония трябва хората да започнат да потребяват повече, заяви той.

„Всички трябва да свикнат с това, че в САЩ ще спестяваме повече“, казва министърът в интервю за немския вестник Die Zeit, което ще бъде публикувано утре. „Ако САЩ започнат да спестяват повече, това ще промени цялата икономическа реалност в света“, се казва в материала.

Според Гайтнър Китай полага доста усилия в обмислянето на това как растежът на страната да бъде по-устойчив. „Правителството на страната активно разглежда начини за откъсване на зависимостта на икономиката от износа и новите инвестиции“, казва министърът.

Тимъти Гайтнър признава, че САЩ не могат да принудят европейците да потребяват повече, но според него това е единствената възможна стратегия за гарантиране на продължителен растеж. „Те трябва да решат за себе си как да се адаптират към новите реалности“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още