IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовите индекси в Азия напредват за втори ден

Минните компании допринесоха за една пета от днешното повишение на регионалния индекс MSCI Asia Pacific

11:54 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси в Азия напредват за втори ден

Основните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха за втори пореден ден, водени от силните ръстове при компаниите от добивния и финансовия сектор. След поскъпването на златото до рекордното ниво от 1045 долара за тройунция минните компании допринесоха за една пета от днешното повишение на регионалния индекс MSCI Asia Pacific.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, напредва с 1,7% до 117,62 пункта по време на днешната сесия, след като приключи вчерашната търговия с ръст от 1,7%. В сравнение с петгодишното си дъно от началото на март борсовият измерител се е повишил с 64 на сто, по данни на Bloomberg.

Обезценката на щатския долар в началото на седмицата доведе след себе си ръст в цените на много от суровините като злато, мед и петрол, търговията с които се извършва в щатски долари. Изненадващото решение на Австралийската централна банка да вдигне основната лихва и спекулациите, че Федералният резерв ще изостане в това отношение. натежаха върху курса на долара.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 нарасна с 1,1% до 9799,6 пункта, а по-широкият Topix записа ръст от 1,6% до 885,7 пункта. Днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори, който предсказва развитието на японската икономика през следващите шест месеца, се е повишил за шести месец и сочи ръст на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие.

Фондовите борси в Континентален Китай бяха затворени и днес, докато в Хонконг Hang Seng се повиши с 2,1% до 21241,6 пункта, а тайванският Taiex добави 1% до 7608,7 пункта. На борсата в Нова Зеландия NZX 50 обаче отстъпи с 0,3% до 3141,2 пункта и се нареди сред малкото губещи индекси в региона по време на днешната сесия.

Най-силно напредна австралийският S&P/ASX 200, който се повиши с 2,3% до 4695,7 пункта, след като индексът на бизнес активността в строителния сектор на страната показа ръст след 17 поредни месеца на понижение. Стойността на показателя нарасна с 8,4 пункта до 50,8 пункта през септември и по този начин попадна в оптимистичната зона над 50 пункта.

Днешните новини за жилищния сектор на страната бяха смесени. Отделни данни на статистическото бюро показаха, че австралийските граждани са получили по-малко на брой ипотечни кредити за втори пореден месец през август. Търсенето от страна на купувачите на първи имот намалява, след като правителството съкрати субсидиите за тях с 21 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още