IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Арабските държави в тайни преговори за замяна на долара в петролните сделки

Суровината отново премина над 70 долара, подкрепена и от позитивната сесия на фондовата борса

08:40 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Арабските държави в тайни преговори за замяна на долара в петролните сделки

Цената на петрола отново премина над 70 долара за барел. Това се случи в резултат на няколко новини, дошли през последното денонощие.

Може би най-ключовото събитие от последните часове е новината, че страните от Персийския залив водят тайни преговори с Русия, Китай и други водещи развиващи се страни за премахване на долара от търговията с петрол. Според информациите целта на разговорите е доларът да бъде заменен от кошница от валути, спрямо която да се определя цената на петрола.

Данните за преговорите са на вестник Independent. До този момент обаче те не се отразяват значително на пазарните настроения, тъй като новина за подобни разговори излиза сравнително често, но въпреки това не е направена промяна на основната валута, в която се котира суровината.

Поскъпването на черното злато дойде и като следствие от новината, че секторът на услугите в САЩ се е завърнал към растеж след 11-месечно свиване. Това показаха данните за ISM индекса за непроизводствения сектор. Той се повиши до 50,9 пункта, надхвърляйки предварителните прогнози на анализаторите. Ниво на показателя над 50 е сигнал за ръст на сектора, който генерира около 90% от американския брутен вътрешен продукт.

Петролът бе подкрепен и от силната сесия на фондовата борса в Ню Йорк. Вчера американските индекси отчетоха значителни повишения в очакване на стартиращия утре сезон на корпоративните отчети, пише Bloomberg.

Вчерашната борсова сесия в Ню Йорк приключи с ръст в цената на петрола от 0,7 на сто до 70,41 долара за барел. Тази сутрин петролните контракти с доставка през ноември добавят още 0,3 на сто и в часовете на електронна търговия се търгуват по 70,61 долара за барел.

На борсата в Лондон пък петролът от сорта брент отстъпи с минималните 3 цента вчера, за да завърши сесията при 68,04 долара за барел. Днес брентът повишава цената си с 0,24 на сто до 68,20 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още