IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американският пазар отрази увереността в скорошното възстановяване

Позитивни икономически данни оставят все по-малко място за съмнение, че краят на кризата е съвсем близо

23:08 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американският пазар отрази увереността в скорошното възстановяване

Обявени в понеделник оптимистични данни за икономиката оказаха позитивно влияние на търговията на американския капиталов пазар и доведоха до ръст на основните щатски индекси. Така бе прекъснат "мечият" период за пазара в последните няколко сесии, през които бяха отбелязани седем спада в общо осем търговски дни.

След отбелязания ръст на акциите и в Европа Dow Jones Industrial Average добави към стойността си 1,18% до 9599 пункта.

S&P 500 нарасна с 1,49% до 1040 пункта, а Nasdaq Composite отбеляза растеж от 1% до 2068 пункта.

Акциите на авиопревозвачите се наредиха на страната на „биковете” и отбелязаха умерени повишения, след като редица компании от сектора обявиха информация за дейността си през миналия месец, а базираната в Чикаго UAL, компания майка на United Airlines, съобщи, че ще рефинансира дълг за 659 млн. долара.

Според данните за авиоиндустрията за септември самолетите, извършвали полети, са били с много по-добра запълняемост от очакванията, като броят на превозените пътници се увеличава на месечна база. На годишна обаче продължава да има спад и трайното възстановяване на сектора според анализаторите, цитирани от MarketWatch, може да се очаква през следващата година, когато се предвижда спечелване обратно от сектора на бизнес пасажерите.

Ръстове регистрираха и книжата на повечето от американските банки. За възходящото движение спомогна повишена оценка на Goldman Sachs за няколко големи финансови институции, като анализатори на банката заявиха, че настоящите цели в сектора „не отразяват перспективите за растеж на финансовите резултати”.

Фючърсите на суровия петрол приключиха сесията на ниво над 70 долара за барел, след като по-добрите данни от очакванията за сектора на услугите в САЩ през септември увеличиха надеждите за скорошно икономическо възстановяване. Суровият петрол с доставка през ноември затвори с покачване от 0,7% до 70,41 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още