IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийски селяни спират проект за 20 млрд. долара на ArcelorMittal

Хората не искат да продадат на компанията нужните й терени за два нови завода

20:12 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индийски селяни спират проект за 20 млрд. долара на ArcelorMittal

Металургичният гигант ArcelorMittal заплашва да се откаже от проект за 20 млрд. долара за изграждането на два нови завода в източната част на Индия. Причината за недоволството на компанията са проблеми с придобиването на необходимите за целта терени, съобщава Financial Times.

Според изпълнителния директор на компанията Лакшми Митал, цитиран от икономическия всекидневник, закъсненията при закупуването на земите са „неприемливи”.

„Ако не напредваме в работата по придобиването на тези два терена, ще трябва да изоставим идеята за стартиране на проекта и да потърсим други места в Индия за нашето развитие”, казва той.

Проектът на ArcelorMittal предвижда изграждането на два завода за производство на около 24 млн. тона стомана до 2015 г., но собствениците на земите, нужни за строежа, не желаят да се разделят с имотите си.

В Индия развиването на индустриални обекти често среща проблеми с придобиването на необходимата земя, която обикновено принадлежи на местни селяни, отказващи да продават.

Според Митал местното население трябва да бъде „обучавано”, за да разбере общите ползи от развитието на промишлеността, пише FT.

Пред АФП представители на местните власти коментират, че не са били информирани непосредствено за заканите на компанията. Според тях нещата вървят по план и има воля и желание за решаване на проблема по възможно най-добрия начин, така че „всички да бъдат доволни”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още