IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добивният и телеком секторът повишиха европейските акции

Акциите на норвежката група Telenor скочиха с близо 15% след споразумение с руската Alfa

19:41 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Добивният и телеком секторът повишиха европейските акции

Миннодобивните компании и телекомите помогнаха на европейските акции да отбележат ръст в понеделник, който беше първи от четири сесии насам.

Акциите на норвежката група Telenor бяха сред най-силно поскъпващите (+14,6%) след обявена информация за споразумение с руската компания Alfa за обединяване на активите им във втория по големина руски мобилен оператор VimpelCom и най-големия оператор в Украйна Kyivstar. Така ще бъде създаден нов лидер в сектора в развиващите се страни и ще бъде сложен край на петгодишния спор между двете фирми за контрол над двата оператора.

Междувременно цените на среброто, златото и платината отбелязаха ръстове, помагайки на акциите на компаниите от добивния сектор.

В резултат паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,85% до 236,09 пункта, въпреки че по време на търговията преминаваше и на отрицателна територия.

На регионално ниво британският FTSE 100 се повиши с 0,7% до 5024 пункта, немският DAX нарасна с 0,75 на сто до 5509 пункта, а френският CAC 40 добави 0,69% до 3675 пункта.

За доброто настроение на инвеститорите роля оказаха и позитивните икономически данни, които бяха оповестени днес. В края на сесията тласък на търговията даде индексът на икономическата активност в сферата на услугите в САЩ, който през септември се е повишил до най-високото си ниво от май 2008 г., а по-рано през деня беше обявен по-малък спад от очакваното в продажбите на дребно в еврозоната за август и повишение на бизнес активността на Острова през септември.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още