IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възстановяването на туризма от кризата ще започне през 2010 г.

Спадът на туризма в световен мащаб за 2009 г. може да е само 5%

17:12 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Възстановяването на туризма от кризата ще започне през 2010 г.

Реалното възстановяване на туристическия отрасъл от икономическата криза в световен мащаб ще започне през 2010 г. Това е заявил днес в столицата на Казахстан новоизбраният генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, който ще встъпи в длъжност от началото на следващата година, съобщи РИА Новости.

По думите му проблемите на туристическия отрасъл са свързани не само с икономическата криза, но и с природните катаклизми, станали неотдавна в Югоизточна Азия, а също и с разпространението на „свинския“ грип.

В същото време в туристическия отрасъл още от август се забелязват някои положителни признаци, отбелязва Рифай, като например това, че спадът в сектора за полугодието е 7% вместо прогнозираните 8-9%.

Световната организация по туризъм се надява, че положителният тренд ще продължи, така че към края на годината спадът в туризма да е 5% вместо 7%.

Според ръководителя на Световната туристическа организация принос за подобряването на положението в туризма в световен мащаб има Европа, която има дял от над 50% от общия обем на туристическите услуги в света, и където вече се забелязват първите положителни знаци.

Освен това някои страни като Малайзия, Кения, ЮАР и Южна Корея и тази година ще имат ръст на туристическия отрасъл.

Талеб Рифай е информирал, че в същото време се „се констатира постепенно възстановяване след значителния спад в Карибския регион и Америка“. Буди известна загриженост състоянието в момента на туризма в Северното полукълбо, където есента по принцип е активен сезон, е казал той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още