IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Mazda ще привлече 1,1 млрд. долара чрез продажба на акции

Средствата ще се използват за проектирането на нови автомобили, които да замърсяват по-малко околната среда

16:36 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Mazda ще привлече 1,1 млрд. долара чрез продажба на акции

Японската автомобилна компания Mazda Motor Corp. планира да привлече до 96 млрд. йени (1,1 млрд. долара) чрез продажбата на нови и съществуващи акции, предаде Bloomberg. Днес стана още ясно, че загубата на Mazda за първото фискално полугодие е два пъти по-малка от очакваното.

Mazda ще продаде до 363 млн. нови акции и 96,8 млн. съществуващи акции чрез фондовата борса в Токио. Средствата ще се използват, за да подобрят финансовите показатели на компанията, както и за проектирането на нови превозни средства, които да замърсяват по-малко околната среда.

Автомобилната компания последва авиопревозвача All Nippon Airways и финансовите групи Nomura Holdings и Mizuho Financial Group, които вече привлякоха средства чрез продажбата на акции на фондовия пазар в страната.

Загубата на Mazda за първото фискално полугодие възлиза на 26 млрд. йени, което се оказа близо два пъти по-малко от очаквания отрицателен финансов резултат от 50 млрд. йени. Акциите на Mazda поевтиняха с 5,6%, приключвайки днешната сесия на ниво от 185 йени за акция.

От началото на тази година пазарната капитализация на компанията се е повишила с 24 на сто. Продажбите на Mazda за първите девет месеца на годината са намалели с 26% в САЩ и 23% в Япония. Продажбите в Европа намаляват с 21% на годишна база към края на август.

Автомобилната компания, в която Ford Motor има дял от 13,8%, планира да подобри разхода на гориво на своите автомобили средно с 30% до 2015 г. в сравнение с показателите им от 2008 г. За тази цел ще бъдат разработени нови бензинови и дизелови двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още