IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси започнаха седмицата с понижения

Подновените опасения за устойчивостта на икономическото възстановяване понижиха цените на компаниите от технологичния и добивния сектор

11:55 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси започнаха седмицата с понижения

Новата седмица започна с понижения за повечето фондови борси в азиатския и тихоокеанския регион, след като икономистът Нуриел Рубини заяви, че цените на акциите в САЩ са се повишили прекалено бързо. Подновените опасения за устойчивостта на икономическото възстановяване понижиха цените на компаниите от технологичния и добивния сектор.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,8% до 113,6 пункта. Това е третото поредно дневно понижение на борсовия измерител, след като загубата му за миналата седмица възлезе на близо 3%.

В сравнение с петгодишното си дъно от началото на март MSCI Asia Pacific се е увеличил с 61 на сто. Пазарната оценка на включените в него компании е средно 22 пъти по-голяма от тяхната печалба, предаде Bloomberg. За сравнение съотношението P/E на щатския индекс S&P 500 е 17.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,6% до 9674,5 пункта, а по-широкият Topix отстъпи с 0,8% до 867,3 пункта. Опасенията, че високата безработица в САЩ ще понижи продажбите на местните производители, оказаха натиск върху цените на акциите на компаниите износителки.

След трите неработни дни южнокорейският Kospi завърши днешната сесия с понижение от 2,3% до 1607 пункта, а в Индия BSE Sensex се понижи с 1,1% до 16 944,4 пункта. Борсата в Китай остана затворена за трети ден в чест на 60-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.

На негативна територия приключи и сесията в тихоокеанския регион. На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,6% до 4573,3 пункта въпреки новината, че публикуваните в австралийските вестници и интернет сайтове нови обяви за работа са се увеличили за втори пореден месец през септември.

Новозеландският индекс на 50-те най-големи компании NZX 50 отстъпи с 0,3% до 3138,7 пункта. Днес стана ясно, че индексът на цените на суровините, които страната изнася, се е повишил с рекордните 6,8% през септември, главно поради поскъпването на млечните продукти през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 05.10.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още