IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Началото на корпоративния сезон ще даде посока на индексите в САЩ

Инвеститорите ще търсят причина да прекратят разпродажбите на акции във финансовите отчети на компаниите и икономическата активност в сектора на услугите

09:47 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Началото на корпоративния сезон ще даде посока на индексите в САЩ

Шестмесечното рали на борсовите индекси в САЩ срещна известна съпротива през последните две седмици. След като достигна най-високите си нива за тази година в края на септември, широкият индекс S&P 500 изгуби 4,3% под тежестта на данните за производствения сектор, потребителското доверие и пазара на труда, които се оказаха по-слаби от очакваното.

Нарастването на индексите ще стане още по-трудно с началото на третия корпоративен сезон. Значителният ръст на котировките досега бе подкрепен от извънредните парични и фискални стимули на правителствата и централните банки по целия свят. За да продължи движението нагоре обаче финансовите отчети и макроданните не трябва да разочароват инвеститорите.

Предстоящата седмица е бедна откъм икономически данни, но за сметка на това тя бележи началото на третия отчетен сезон, който ще определя посоката на котировките през следващия месец.

Производителят на алуминий Alcoa, който участва в състава на представителния борсов индекс Dow Jones IA, е първата голяма компания, която ще разкрие резултатите от дейността си за изминалото тримесечие и ще даде прогноза за следващото. Анализаторите очакват, че индустриалната компания ще отчете загуба от 12 цента на акция спрямо печалба от 37 цента преди година.

Финансовите резултати на Alcoa ще бъдат публикувани в сряда. Те са показателни за състоянието на добивния сектор като цяло и ще покажат по-ясно в каква посока е поела икономиката. За сектора като цяло се очаква спад на печалбата от 64% спрямо миналата година. В същото време най-печеливш се очаква да бъде финансовият сектор с ръст на печалбата от 59% на годишна база.

Сред икономическите индикатори най-силно се откроява индексът на бизнес активността в сектора на услугите, който ще се публикува в понеделник. Той ще покаже дали секторът е отчел ръст след многото месеци на понижение. Освен това финансовото министерство на САЩ ще проведе търг за продажбата на шестмесечни и тримесечни държавни ценни книжа за общата сума от 60 млрд. долара.

Във вторник и сряда ще се проведе Световният бизнес форум в Ню Йорк, както и срещата на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул, предаде CNN. В сряда ще се изнесат и данните за нетната стойност на потребителското кредитиране в САЩ през август, както и за стойността на дефицита по държавния бюджет през септември.

В четвъртък ще излязат данните за броя на американците, които са подали молба за обезщетение поради безработица през изминалата седмица, както и месечната промяна в запасите на веригите за търговия на едро през август. Освен това председателят на Федералния резерв ще даде изявление относно паричната политика и счетоводния баланс на централната банка.

Седмицата ще приключи с данните за отрицателното салдо по търговския баланс на САЩ през август. Сред другите важни икономически събития се нареждат и лихвените решения на Европейската, Английската и Австралийската централна банка. Пазарните очаквания са, че трите парични институции няма да променят основния си лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още