IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: САЩ нямат нужда от нов спасителен план

Според бившия шеф на Фед безработицата в страната ще стигне 10%, преди да започне да пада

09:39 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: САЩ нямат нужда от нов спасителен план

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан е на мнение, че Америка няма нужда от нов план за стимулиране на икономиката. Освен това специалистът е на мнение, че преди да се стигне до позитивни новини за пазара на труда, вероятно безработицата в страната ще достигне 10 на сто.

Грийнспан посочва, че има поне две причини да не се обмислят идеи за разработване на нов спасителен план. Едната е, че едва 40 на сто от планираните по сегашния план средства са били насочени към икономиката. Другата пък е свързана с дебата относно ефективността на подобни планове и споровете дали те са нужни, пише Market Watch.

Специалистът е на мнение, че се наблюдават известни сигнали за подобряване на икономиката в страната. Въпреки това обаче пазарът на труда оставал под натиск и безработицата вероятно ще продължи да нараства в краткосрочен план, смята Грийнспан.

Според него няма да може да се наблюдава спад в безработицата, докато статистиката отчита по над 100 хил. съкращения месечно. През последния месец например освободените от работа отново бяха доста над 200 хил. души, а безработицата скочи до 26-годишен връх от 9,8 на сто

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още