IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини: Акциите поскъпнаха „твърде много, твърде скоро и твърде бързо“

Икономистът очаква корекция на пазарите през настоящото или следващото тримесечие

09:10 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: Акциите поскъпнаха „твърде много, твърде скоро и твърде бързо“

Американският икономист Нуриел Рубини обяви, че през следващите месеци може да очакваме спад на фондовите и стоковите борси. Причината за това е бавното икономическо възстановяване, което действа разочароващо на инвеститорите.

„Пазарите напреднаха твърде много твърде скоро и твърде бързо“, заяви в интервю специалистът. „Виждам риск от корекция, особено след като пазарите осъзнаят, че възстановяването няма да е бързо и с V-пбразна форма, а по-скоро с U-образна“, казва Рубини, цитиран от Bloomberg.

Корекцията според Рубини вероятно ще се случи през последното тримесечие на тази или първото тримесечие на следващата година.

През последните шест месеца борсовите индекси по света регистрираха значителни повишения. В САЩ S&P 500 напредна с 51 на сто, а регионалният европейски индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 48 на сто.

„Реалната икономика се възстановява едва-едва докато пазарите напредват силно“, смята Рубини. Ако растежът не се засили значително е много вероятно „пазарите да коригират до по-адекватни нива. Наблюдавам увеличаваща се дупка между това, което правят пазарите и слабата активност на реалната икономика“, смята икономистът.

Ралито на борсите от началото на март досега е добавило около 20,1 трлн. долара към стойността на акциите по света. Правителствата пък са вложили близо 2 трлн. долара за икономически стимули в подкрепа на икономиката.

„В краткосрочен план имаме нужда от монетарни и фискални стимули, за да бъде избегната нова точка на пречупване и да се предотврати дефлация. Тези лесни пари обаче вече започнаха да създават балони при акциите, суровините, кредитите и развиващите се пазари“, посочва Рубини.

„С цел постигане на стабилност на растежа и избягване на инфлация може би засаждаме семената на следващия цикъл на финансова нестабилност“, завършва Рубини.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още