IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Още година криза

Според директора на фонда най-важно е да се преодолее безработицата

07:58 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Още година криза

Световната икономическа криза ще бъде преодоляна след около година, прогнозира управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, цитиран от ДПА.

Строс-Кан каза пред журналисти в Истанбул след завършилата среща на финансовите министри на 186-те страни членки на МВФ, че кризата ще се преодолее, когато безработицата започне да намалява.

Сега тя расте в най-развитите икономики в света, въпреки че те започват да излизат от рецесията. Според Строс-Кан безработицата ще отбележи спад след 10-12 месеца и тогава «кризата ще остане зад нас».

Новата роля на МВФ изисква значително увеличаване на неговите ресурси, каза директорът на фонда. Когато завърши процесът на укрепване на МВФ, той ще разполага със значително увеличени ресурси, каза Строс-Кан, цитиран от АФП.

През септември фондът обяви, че е натрупал допълнителен ресурс от 500 млрд. долара, обещани на срещата на Г-20 в Лондон под формата на заеми, отпуснати от държавите или на покупки на облигации, които той трябва да издаде.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още