IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси завършиха седмицата с понижения

Изминалата седмица донесе загуба на водещите индекси от около 2%

23:24 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси завършиха седмицата с понижения

Изминалата седмица се оказа губеща за щатските индекси и им донесе загуба от около 2% спрямо предишния петък. Причина за това стана поредицата от разочароващи икономически данни, начело с днешния доклад за състоянието на пазара на труда в най-голямата икономика на света през септември.

Той разколеба инвеститорите относно скоростта на възстановяване на американската икономика, защото безработицата в страната се е повишила до 9,8% през септември, което е най-високото ниво за последните 26 години.

Работодателите в Съединените щати са съкратили 263 хил. работни места през изминалия месец, което надхвърли значително очакванията на анализаторите. В същото време фабричните поръчки изненадващо се понижиха през август с 0,8% на месечна база, при очаквания за месечен ръст от 0.7%.

Все пак индексът на 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA успя да компенсира голяма част от пониженията си от ранните часове на търговията и отстъпи с минималните 0,1% до 9503,1 пункта в края на днешната сесия. Седмичният му спад възлезе на 1,9%.

По-широкият S&P 500 отстъпи с 0,3% до 1026,7 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, намаля с 0,2% до 2053,9 пункта. През последните пет сесии двата борсови индикатора са изгубили съответно 1,9% и 2,1%.

В сравнение с 12-годишното си дъно от 9 март S&P 500 е добавил 56%, а Dow Jones IA се е повишил с 48%, благодарение на очакванията, че мерките на правителствата и централните банки по целия свят ще съживят световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още