IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси заличиха повишението си от последния месец

Националните индекси се понижиха във всички 18 западноевропейски фондови пазари, в изключение на Исландия

21:54 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси заличиха повишението си от последния месец

Индексите на европейските фондови борси приключиха със загуби трета поредна сесия, след като данните от САЩ показаха, че работодателите са съкратили повече работни места през септември в сравнение с предишния месец.

Безработицата в най-голямата икономика на света се е повишила до 9,8% от работната сила през септември, като нейното нарастване може да затрудни икономическото възстановяване на страната, предаде Bloomberg.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600, който следи пазарите на ценни книжа в 18 западноевропейски страни, се понижи с 1,9% до 234,1 пункта. Това е най-ниското му ниво на затваряне за последните четири седмици.

В рамките на изтеклата седмица Dow Jones Stoxx 600 е изгубил 2% от стойността си и записа втори поред седмичен спад. Все пак, през третото тримесечие борсовият измерител реализира най-големия си тримесечен ръст от 1999 г.

Националните индекси се понижиха във всички 18 западноевропейски фондови пазари, с изключение на Исландия. Най-силни спадове записаха големите компании от финансовия и добивния сектор на Стария континент.

Най-силен спад днес отчете френският индекс CAC 40, който се понижи с 1,9% до 3649,9 пункта, а в Германия DAX отстъпи с 1,6% до 5467,9 пункта. В сравнение с нивото си от миналия петък двата индекса са загубили съответно 2,4% и 2%.

По време на днешната борсова сесия стана ясно, че годишната производствена дефлация в еврозоната е забавила темпа на своя ръст до 7,5% през август. За сравнение, цените на ниво производител се понижиха с 8,4% през юли.

Във Великобритания FTSE 100 изгуби 1,2% до 4988,7 пункта и увеличи седмичната си загуба до 1,8% въпреки новината, че британските жилища са възстановили цените си отпреди година, след като са поскъпнали за пети месец през септември.

Днес президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че глобалната икономика ще се възстанови бавно от най-лошата си рецесия от Втората световна война досега. Базираният във Вашингтон кредитор може да поиска увеличение на капитала, за да отговори на нуждите на развиващите се страни от финансиране.

Междувременно Швеция призова за увеличаване на данъците върху емисиите от парникови газове, а финансовите министри на Г-7 изразиха за пореден път своето безпокойство от поевтиняването на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още