IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ ще търси начини за набиране на пари от банките

Данък от 0,005% върху валутните транзакции в големите икономики може да носи приходи до 30 млрд. долара годишно

18:29 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ ще търси начини за набиране на пари от банките

Международният валутен фонд (МВФ) обмисля по какъв начин може да събира повече средства от банките по света, за да участват те по-активно в застраховането на финансовата система от подобни кризи като сегашната.

Институцията не изключва и възможността с допълнителните средства да се подпомагат по-бедните страни в борбата им с изменението на климата, предаде AP.

В брифинг преди предстоящата годишна среща на МВФ и Световната банка в Истанбул, управляващият директор на фонда Доминик Строс-Кан заяви, че е редно банковата индустрия да допринася с повече средства.

Според него като се има предвид, че финансовият сектор създава голяма част от системните рискове за световната икономика, е справедливо неговите представители да плащат повече за намаляването на тези рискове.

Доминик Строс-Кан обаче не подкрепя идеята за въвеждането на т.н. данък на Тобин, който да облага валутните и другите операции на финансовите пазари, за да намали волатилността и да ограничи спекулациите.

Данъкът е кръстен на Нобеловият лауреат по икономика Джеймс Тобин, който предлага въвеждането му в началото на 1970 г., когато президентът на САЩ Ричард Никсън премахва конвертируемостта на долара към златото.

Според Макс Лоусън, който е политически съветник в международната хуманитарна организация Оксфам, е справедливо банките да платят за изчистването на бъркотията, която са създали. За тази цел трябва да се въведе данък върху финансовите сделки.

Той уточнява, че ако се въведе данък от 0,005% върху валутните транзакции в големите икономики, могат да се събират до 30 млрд. долара годишно. Според него всеки пакет за насърчаване на икономиката трябва да включва подобен данък.

Лидерите на групата на 20-те най-големи икономики в света се обърнаха към МВФ с молба да разработи предложения за специален данък върху финансовите посредници, като част от мерките за реформиране на финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още