IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нарастването на безработицата понижи щатските индекси

Данните за съкращенията на работни места в САЩ през септември засилиха опасенията за устойчивостта на икономическото възстановяване

17:36 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нарастването на безработицата понижи щатските индекси

Борсовият песимизъм се задържа трайно на щатските борси и днес, след като безработицата в страната се повиши до най-високото си ниво за последните 26 години през септември, а броят на закритите от икономиката работни места се оказа много по-голям от очакваното.

Индексът на 30-те най-търгувани компании на Нюйоркската борса Dow Jones IA се понижава с 0,2% до 9487,8 пункта в първия час на търговията. По-широкият S&P 500 също губи 0,2% до 1027,9 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, остава почти непроменен на ниво от 2059,5 пункта.

Разпродажбите могат да се обяснят отчасти и със силния ръст на индексите през последното тримесечие, предаде CNN. Dow Jones IA и S&P 500 са добавили по 15% към стойността си в сравнение с края на юни, което е най-силният им ръст на тримесечна база от 2003 г. досега.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че неселскостопанските отрасли на американската икономика са закрили 263 хил. работни места през септември, а безработицата в страната се е повишила до 9,8% от работната сила.

Поредицата от лоши икономически данни от последните дни се допълни и от изненадващото понижение на фабричните поръчки през август с 0,8% на месечна база. Икономистите очакваха ръст от 0,2% спрямо юли, когато фабричните поръчки нараснаха с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още