IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват покачването на източноевропейските пазари да продължи

Марк Мобиус продължава да увеличава инвестициите си в региона въпреки силния ръст, отбелязан от началото на годината

12:42 | 02.10.09 г.
Анализатори очакват покачването на източноевропейските пазари да продължи

Увеличеното парично предлагане в глобален мащаб, предизвикано от исторически ниските лихви, ще продължи да подкрепя притока на кеш в нововъзникващите пазари и да вдига цените на акциите, смята известният инвеститор Марк Мобиус, цитиран от Bloomberg.

Според него руските акции са „доста интересни“ поради сравнително ниските им оценки. Мобиус, който управлява активи на стойност около 25 млрд. долара като изпълнителен директор на Templeton Asset Management Ltd. в Сингапур, продължава да купува както акции на руския газов гигант Газпром, така и да увеличава експозициите си в Унгария, Чехия и Полша.

Регионалният индекс MSCI Eastern Europe Index се е покачил с 65% от началото на годината и с 28% през третото тримесечие и анализатори очакват да продължи възходящото си движение.

Индексът се срина с рекордните 70% през 2008, когато бе регистрирано за първи път свиване на световната икономика от втората световна война насам. В момента обаче източноевропейските акциите растат повече отколкото основните индекси в Западна Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия, след като глобалните кредитори осигуриха 85 млрд. долара за региона, което доведе до покачване на цените на суровините и подкрепи местните валути.

Източна Европа ще се представи по-добре от световните пазари, твърди Майкъл Ганск, който оглавява звеното за проучвания на нововъзникващите пазари на Commerzbank в Лондон. „Аз все още съм силно „бичи“ настроен“ споделя той пред Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още