IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската борса изгуби над 5% през изминалата седмица

Опасенията, че възстановяването на световната икономика ще се забави, понижиха повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион

12:17 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската борса изгуби над 5% през изминалата седмица

Изминалата седмица донесе загуби на почти всички индекси в азиатския и тихоокеанския регион на фона на смесените икономически данни. Опасенията, че възстановяването на световната икономика ще се забави, понижиха акциите на добивните и автомобилните компании в края на търговията, в резултат на което MSCI Asia Pacific се понижи до най-ниското си ниво за последния месец.

Регионалният индекс, който проследява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, днес губи 2,1% от стойността си до 114,36 пункта. През последните пет сесии MSCI Asia Pacific се е понижил с близо 3%, но в рамките на изминалото тримесечие е добавил 14%, което е вторият му поред силен тримесечен ръст, предаде Bloomberg.

Фондовите пазари в Азия последваха острия спад на щатските борси в четвъртък, след като поредицата от икономически данни показа, че първоначалното съживяване на американската икономика може да е приключило. Новината, че големите японски компании планират да съкратят своите инвестиционни разходи с рекордните 10,8%, също допринесе за борсовия песимизъм.

Най-силна загуба през тази седмица записа борсата в Токио, където индексът на сините чипове Nikkei 225, както и по-широкият Topix, се понижиха с над 5% в сравнение с предишния петък. Nikkei 225 потъна с 2,5% до 9731,9 пункта в края на днешната сесия, а Topix отстъпи с 2,4% до 874,7 пункта въпреки новината за понижението на безработицата през август до 5,5%.

Сред най-губещите се наредиха местните автомобилни компании след данните за силния спад в продажбите на нови автомобили в САЩ през септември. Другите компании, които също разчитат основно на износ на своята продукция отвъд океана, също станата обект на разпродажби. Причина за това стана поскъпването на йената спрямо долара, което оскъпява техния износ.

Силна седмична загуба записа и борсата в Хонконг, където основният индекс Hang Seng се понижи с над 3%, като само по време на днешната сесия губи 2,8% от стойността си до 20375,5 пункта. Пазарът на ценни книжа в континентален Китай остана затворен за втори пореден ден поради честването на 60-годишнината от идването на Китайската комунистическа партия на власт.

За основния китайски индекс Shanghai Composite изтеклата седмица донесе загуба от 2,1%.

Индексите на фондовите пазари в тихоокеанския регион приключиха седмицата с разнопосочни движения. Австралийският S&P/ASX 200 отчете седмична загуба от 2,4%, а в Нова Зеландия NZX 50 напредна с 1,1% спрямо миналия петък. Новозеландският индекс, заедно с тайванския Taiex, се наредиха сред малкото печеливши индекси през тази седмица.

Борсите в Индия и Южна Корея също бяха затворени днес поради честването на национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още