IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в Румъния ескалира, споразуменията с МВФ и ЕС - под въпрос

Половината министри напуснаха кабинета в знак на солидарност с уволнения вътрешен министър

10:05 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата в Румъния ескалира, споразуменията с МВФ и ЕС - под въпрос

Политическата криза в Румъния продължава да набира сила, а това заплашва както местната валута и борсата, така и кредитния рейтинг на страната. Според анализаторите на Raiffeisen под въпрос са поставени дори споразуменията за финансова помощ от страна на Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Вчера едната от двете партии, формиращи управляващата коалиция на правителството - социалдемократическата партия, начело с Мирча Джоана, се оттегли от кабинета. Причината за това е уволнението на вътрешния министър от премиера Емил Бок в началото на седмицата, което доведе до остри политически спорове.

Изтеглилите се от управлението социалдемократи обявиха, че за попадането в политическата криза в условията на тежка икономическа ситуация вина носят президентът на страната, премиерът и неговата партия.

Всичко това се отразява на доверието към страната и вчера от рейтинговата агенция Moody's предупредиха, че може да се стигне до редукция на кредитния рейтинг, предава ActMedia. В отговор на кризата пък леята изгуби над 1,2 на сто от стойността си вчера.

Анализаторите на Raiffeisen стигат по-далеч в опасенията си, като предупреждават, че невъзможността за сформиране на ново правителство може да постави под заплаха договорената финансова помощ от ЕС и МВФ. Причина за това може да стане невъзможността да се въздейства на големия бюджетен дефицит в случай на продължителна политическа нестабилност.

Според Raiffeisen е много малко вероятно да бъде създадена нова коалиция, което ще засили нестабилността до предстоящите на 22 ноември президентски избори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още