IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стиглиц: САЩ са заплашени от дефлация за пръв път от времето на Айзенхауер

Тази опасност може да накара Фед да държи лихвения процент в близост до нула и през следващата година

09:19 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: САЩ са заплашени от дефлация за пръв път от времето на Айзенхауер

САЩ са изправени пред опасността от дефлация за пръв път от времето на Дуайт Айзенхауер, смята Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц. Това според него може да накара Федералния резерв да държи лихвата в близост до нула и през следващата година.

Айзенхауер е бил начело на САЩ през периода 1953-1961 година и е 34-тият президент на страната. Това означава, че страната може да се върне доста назад в развитието си, а според мнозина и да се изправи пред проблемите, които доведоха до „изгубеното десетилетие на Япония“.

Последният път, когато в САЩ е измерена годишна дефлация, е периодът септември 1954 – август 1955 година.

„Дефлацията определено е заплаха в настоящия момент“, смята Стиглиц. „Комбинацията от дефлационна заплаха и мудно възстановяване би трябвало да накара Фед да се въздържа от действия за известен период от време“, коментира специалистът, цитиран от Bloomberg.

Към настоящия момент дефлацията все още не изглежда толкова непосредствена заплаха за САЩ, тъй като статистиката отчете ръст на основния индекс на потребителските цени от 1,4 на сто на годишна база през август. Тенденция към забавяне на инфлацията обаче явно има, тъй като през септември миналата година тя беше 2,5%.

Мнението на Джоузеф Стиглиц очевидно се различава значително от това на инвеститора Джим Роджърс, който вчера обяви, че САЩ манипулират данните за инфлацията. Според него реалното поскъпване на живота е поне 6-7 на сто на годишна база, а Америка е заплашена от хиперинфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още